Składniki:
- 125 ml wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżki miodu
- 100 g margaryny
- 1 szkl mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do dekoracji lukier, kokos
- barwnik czerwony
- orzeszki czerwone
Wodę, kakao, cynamon, cukier, miód, margarynę włożyć do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka.
Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.
Wychodzą 2 serca. Wielkość foremki to 18 cm długości i 18 cm szerokości w najszerszym miejscu.
Świetny prezent na mikołajki :)
OdpowiedzUsuńZrobiło się już całkiem świątecznie:)
OdpowiedzUsuńUroczy :)
OdpowiedzUsuńDo schrupania od razu :) !
OdpowiedzUsuńśliczny:)
OdpowiedzUsuńWow,jaki śliczny:)
OdpowiedzUsuńAle super! Święta święta... uwielbiam ten klimat :)
OdpowiedzUsuńmilusi Mikołaj
OdpowiedzUsuńŚliczny ten Mikołaj
OdpowiedzUsuń