Składniki:
- 300 g wędzonego żeberka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka mniejsza
- seler kawałek
- 2 ziemniaki
- 2 listki laurowe Kamis
- 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis
- 1 ząbek czosnku
- kawałek cebuli
- 2 litry bulionu warzywnego
- 250 g kiszonej kapusty
- 1 kiełbasa śląska
- sól
- pieprz czarny mielony Kamis
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować.
Pycha! Wspaniale syci i rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuńna żeberkach to musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńAlinko obiad w sam raz na teraz :) rozgrzewający i pyszny :))) Muszę koniecznie ugotować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Olinka - Smakowy Raj
Zrób bo warto, jest pyszna.
UsuńTaka rozgrzewająca miseczka kapuśniaku - pycha. Uwielbiam jesienną porą :)
OdpowiedzUsuńTo prawda na rozgrzewkę idealna.
UsuńPysznye,dawno nie robiłam,warto by powtórzyć:)
OdpowiedzUsuńMusisz nadrobić, bo to pyszna zupa.
UsuńMoja ulubiona jesienna zupka :)
OdpowiedzUsuńo taki przepis to mojemu mężowi się spodoba :)
OdpowiedzUsuń