Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio
- 3/4 szkl oleju
- 1 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Lukier
- 1 białko
- 1 szkl cukru pudru
Jajka i cukier umieścić w misie miksera i miksować do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta(jak biszkopt). Wlać esencję waniliową dodać masę krówkową i ponownie zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca i po około 10-15 minutach babkę wyjąć z formy i przełożyć na metalową kratkę. Zimną babkę polukrować.
Lukier: Cukier puder przesiać przez sitko dodać białko i zmiksować na białą i gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dosypać cukru pudru i ponownie zmiksować.
pyszności:) chyba też będzie czas pomału aby upiec babkę:)
OdpowiedzUsuńPrześliczna baba :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFajna ta babeczka. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWygląda jak królowa. Taka dostojna. Prosto na stół wielkanocny. Piękna :)
OdpowiedzUsuńsuper babka na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńZ masą krówkową musiała być wyjątkowo pyszna :)
OdpowiedzUsuńFajna babeczka!
OdpowiedzUsuń