Składniki:
- 0,5 kg twarogu tłustego
- 50 ml śmietany 18%
- 100 g zielonego ogórka
- 5-7 rzodkiewek
- 50 g żółtego sera
- 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl wody
- 200 g szynki konserwowej w plasterkach
Twaróg zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony w kostkę i zioła dalmatyńskie. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć masę serową i z góry również położyć plasterki szynki. Całość szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Podać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Przepis z blogu Kotlet.tv
Bardzo pomysłowe.Musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńi ja myślę o czymś podobnym na święta:) Lekkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię terrinę. Można wyczarować bardzo smaczne i piękne dania. Twoja terrina bardzo mi się podoba. Tak ładnie zrobiłaś i tak ładnie pokazałaś ją na zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie zaserwowałeś!
OdpowiedzUsuńFajne danie, nie robiłam jeszcze takiego i nawet go nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńZ wyglądu przypomina niektóre lody. Ciekawa opcja. :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda;)
OdpowiedzUsuńFajne danie na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńCo to są zioła dalmatyńskie?
OdpowiedzUsuńTo mieszanka ziół. Kupisz w każdym większym sklepie firmy kotanyi.
Usuńczym można je zastąpić ?
UsuńMożesz dodać tymianek, bazylie, oregano wg Twojego smaku.
UsuńCo zamiast żelatyny?Nie używam żelatyny w kuchni.
OdpowiedzUsuńZamiast żelatyny możesz użyć agar lub karagen. Jednak w jaki sposób i w jakiej ilości nie odpowiem ponieważ nie używam ich w mojej kuchni. A czym zastępujesz w domu żelatynę?
UsuńCzy można użyć gotowego zmielonego twarogu?
OdpowiedzUsuńAleksandra
Myślę, że można. Ale ja bym wtedy dodała trochę więcej żelatyny.
UsuńRewelacja robiłam na święta i później jeszcze chyba ze trzy razy bo moja rodzinka się zajadała ;-)
OdpowiedzUsuńForemka której Pani użyła to standardowa keksowka??
OdpowiedzUsuńJa użyłam małej aluminiowej foremki prostokątnej.
Usuńja robiłam na święta ...pyszne jest
OdpowiedzUsuńrozumiem że śmietana 18% to kwaśna?
OdpowiedzUsuńTak, kwaśna.
UsuńMoja synowa nie je mięsa więc zrobię z wędzonego łososia😊
OdpowiedzUsuńDziś znalazłam ten przepis i skorzystam z niego :)
OdpowiedzUsuń