Zrobiłam małe modyfikacje według oryginału.
Talerzyk na którym podałam tort z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Biszkopt
- 6 szt jajek (dużych)
- 3/4 szkl cukru
- sól szczypta
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- Krem
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 500 ml kremówki 30%
- 350 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu
- Do naponczowania
- 50 ml wiśniówki
- 50 ml przegotowanej wody(zimnej)
- wiśnie z nalewki(bez pestek)
- Do dekoracji
- wiśnie kandyzowane
- płatki z białej czekolady
- ozdoby z czekolady
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać pod koniec dodać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stopniach. upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki.
Krem:
Dzień wcześniej kremówkę przelać do garnka dodać połamane czekolady. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż czekolady się rozpuszczą (nie gotować). Zimną kremówkę włożyć na noc do lodówki. Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Dodawać porcjami czekoladową kremówkę i miksować. Na koniec dodać spirytus.
Wiśniówkę wymieszać z wodą i naponczować biszkopt. Wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego, ułożyć wiśnie. Przykryć drugim biszkoptem, naponczować, posmarować 1/3 kremu, ułożyć wiśnie. Przykryć trzecim biszkoptem. Boki i wierzch tortu posmarować i udekorować kremem. Boki i środek tortu obsypać płatkami czekolady. Schłodzić. Przed podaniem udekorować wiśniami i czekoladową dekoracją.
Powiem tak:
OdpowiedzUsuńczyste okrucienstwo wrzucac takie pysznosci na bloga, z samego rana, i to w sobote!
Az mi zapachnialo z ekranu!
:)
Właśnie dlatego w sobotę, żebyś sobie upiekła. :)
Usuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, aż mi chęci narobiłas na taki kawałeczek do popołudniowej herbaty
OdpowiedzUsuńAlu, jak z prawdziwej cukierni! ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik kochana :-) oj zjadłabym taki kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik!! :) wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy ktoś potrafi się oprzeć takiemu widokowi. Pięknie zrobiłaś, udekorowałaś i podałaś ten pyszny tort Alinko. Biorę kawę i jadę do Ciebie .... :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to ideał!
OdpowiedzUsuńJest równie piękny! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńoj przygarnęłabym kawałek.....albo i dwa:)
OdpowiedzUsuńdla mnie zostaw resztę :D
UsuńNie ma takiej opcji żebym cały oddała :) za bardzo mi smakuje. :)
UsuńO Boże! Chcę go zjeść! Taki klasyczny i elegancki, ma w sobie to coś :)
OdpowiedzUsuńJeżeli smakuje jak wygląda to prosimy zostawić choć resztki i okruchy dla nas
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i gratulujemy kulinarnego mistrzostwa...
OdpowiedzUsuńDziękuję, również pozdrawiam.
Usuńpycha! ja bym na jednym kawałku nie skończyła:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Zjadłabym kawałek z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńWspaniały tort.Zamierzam upiec na urodziny syna,mam pytanie(może trochę głupie,ale wolę się upewnic;),czekoladową kremówkę należy oczywiście ubić,tak?
OdpowiedzUsuńNie ma głupich pytań. Dobrze, że pytasz bo tak jak w opisie, kremówki nie ubijasz tylko dodajesz porcjami do utartego masła. Kremówka będzie miała konsystencję serka homo. Pozdrawiam
UsuńUps.....to jednak dobrze ,że zapytałam.....dzięki serdeczne za odpowiedz:)POZDRAWIAM!Imprezka w sobotę,dam znać jak torcik sie udał i jak smakował:)
UsuńTorcik się udał i smakował wybornie:)
UsuńBardzo się cieszę. :)
UsuńHi, mam male pytanko. Wlasnie zrobilem twoje ciasto i jakos nie wyszlo. Mimo ze robilem dokladnie wedlug twojego przepisu, biszkopt wyszedl malo "puszysty" a krem stal sie troche twardy i "mokry". Smak byl doskonaly, ale optycznie niestety nie. Moze masz jakis typ aby ciast nastepnym razem sie udalo.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Siegmund.
Hmm, ciężko jest mi coś doradzić jak nie widzę tego tortu. Co do puszystości biszkoptu to podstawa dobrze ubić i delikatnie wymieszać z mąką. Natomiast krem piszesz, że 'mokry". Tu mogę jedynie podejrzewać ale nie jestem pewna, że słabo utarte masło lub za szybko dodawana do utartego masła kremówka z czekolada, albo ta czekolada była zbyt zimna. Jeśli masz zdjęcie to proszę mi podesłać na maila będzie mi łatwiej coś powiedzieć. alaaa72@gazeta.pl
OdpowiedzUsuńWitam. Czy kremowke trzeba trzymac w lodowce cala noc czy wystarczy pare godzin ??
OdpowiedzUsuńNajlepiej całą noc. Chyba, że lodówka bardzo dobrze chłodzi. Kremówka powinna byc zimna i mieć konsystencję budyniu.
UsuńDziekuje :-) torcik wyśmienity ;-)
UsuńBardzo się cieszę, że torcik smakował. Pozdrawiam.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam tort wg Pani przepisu, ale krem chyba się zważył... Jest jakis taki mokry i są dostrzegalne grudki. Przy próbie udekorowania tortu z tego "wyciskacza" wypływał oddzielnie płyn - także o zrobieniu zdobienia nie było mowy:-( Robiłam wszystko wg przepisu, tyle że zamiast spirytusu dodałam 2 łyżki wiśniówki. Masło było miękkie, a kremówka z czekolada zimna i gęsta. Co zrobiłam źle? Pozdrawiam KasiaB
Przy takich łączenia może być niestety kilka przyczyn i zdarza się najlepszym. Wg mnie mogło być źle utarte masło. Za duże porcje i za szybko dodawana kremówka z czekoladą, wolno lub za szybko ucierane. Szkoda, ale jeśli to coś pocieszy mi też już się kremy zwarzyły a czasami te które robiłam już wcześniej.
UsuńRobiłam ten tort już parę razy,jest obłędny.teraz piękę ponownie,smakuje całej rodzince...pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tort smakuje.
UsuńDo takiego tortu można zrobić masę z kremówki i mascarpone? Ciasto czekoladowe nie będzie zbyt ciężkie dla tej masy?
UsuńCiasto to biszkopt wiec jest lekkie i puszyste. Można zrobić krem z kremówki i mascarpone jak lubisz.
Usuńmozna ta kremowke z czekolada roztopic i tego samego dni zrobic tort czy dzien wczesniej trzeba ?
OdpowiedzUsuńMożesz w tym samym dniu, ale śmietana musi być zimna.
Usuńczy koniecznym jest dodanie spirytusu? ten tort mają jeść m.in. dzieci, więc chciałabym zrezygnować z alkoholu, poza tym nie lubię alkoholu w ciastach
OdpowiedzUsuńNie jest koniecznością, możesz bez problemu pominąć.
Usuńdziękuję
UsuńSprawdziłam i z czystym sumieniem polecam. Meeeeeeeeeega:)
OdpowiedzUsuńJa też spróbowałam i wyszedł przepyszny, aż rodzina cała rodzina wzięła dokładkę :)
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie czy masło ma być miękkie bo wiadomo że jak masło miękkie a krem zimny to krem się zwarzy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJest w opisie napisane, ze masło miękkie. Masło trzeba utrzeć i dodawać porcjami kremówkę czekoladową. Jednak kremówka ma być zimna by nie ropzuszczała masła ale nie bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
Usuń