Ciasto podane na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj
- sól szczypta
- Masa brzoskwiniowa:
- 0,5 l kremówki 30%
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 0,7 l wody
- Na górę:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masa brzoskwiniowa:Zagotować wodę, zdjąć z ognia wsypać dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, miksując na średnich obrotach wlewać wolnym strumieniem tężejącą galaretkę i miksować do połączenia się składników. Masę wylać na biszkopt, rozłożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie i włożyć do lodówki.
Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć wylać na masę brzoskwiniami i schłodzić.
Alinko proste do wykonania, ale jak po mistrzowsku to zrobiłaś. Ciasto jest tak pięknie wyeksponowane i te kolory.... Tylko zakasać rękawy i piec :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Ciasto w sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńJak lekko i delikatnie wygląda:)zapewne niesamowicie pyszne:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto,ładnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :-) Alinko podrzuć kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brzoskwinie, ciasto musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, latem często robię z owocami, z truskawkami jest bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńTe brzoskwinie kuszą! Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńMmm zjadłoby się;)))
OdpowiedzUsuńsmakowicie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńObłęd! wspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i jest pycha :) Polecam .
OdpowiedzUsuńW przepisie jesgt błąd bo potrzebne są 4 galaretki. 2 na mase 2 na góre
OdpowiedzUsuńNie rozumiem, gdzie jest błąd? Przecież w składnikach pisze że 2 do śmietany i 2 na górę. ????
UsuńJa robie ze sniezki tez jest smaczne
OdpowiedzUsuńchcę je zrobić tylko zastanawiam się nad blachą ponieważ nie zrozumiałam zapisu dotyczącego jaka to blacha. możesz mi wyjaśnić czy okrągła czy prostokątna?
OdpowiedzUsuńTak jak w opisie. Blacha prostokątna o wymiarach 38*25 cm.
UsuńBrakło mi miejsca na galaretkę 😄
OdpowiedzUsuńHmmm może blaszka z niskimi brzegami. Można zrobić z foli aluminiowej paski i obłożyć blaszkę żeby była wyższa.
Usuń