wtorek, 5 maja 2015

Makaron ze szparagami

Sezon szparagowy już się rozpoczął. Nie trwa zbyt długo, więc trzeba go wykorzystać ile się da. Jeśli lubicie dania z szparagami to polecam Wam makaron z szparagami w śmietankowym sosie. Palce lizać.

Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • 0,5 pęczka zielonych szparagów
  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 250 g makaronu świderki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Do smaku
  • sól
  • pieprz czarny Ale-raj
  • pieprz czerwony Ale-raj
  • gałka muszkatołowa Ale-raj
Przygotowanie:
Z szparagów odłamać zdrewniałe końce. Zagotować osoloną wodę w wysokim garnku, włożyć pionowo związane szparagi i gotować około 2-3 minuty, pamiętając by główki szparagów nie były zanurzone. Po ugotowaniu przełożyć do zimnej wody.
W wodzie po gotowaniu szparagów ugotować makaron.
Pierś z kurczaka pokroić w małe plastry, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka. Przełożyć na talerzyk. Na patelnie po smażeniu kurczaka wlać śmietanę dodać drobno pokrojony czosnek, łyżkę natki pietruszki, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, trochę gałki muszkatołowej i mieszając całość chwilę gotować. Gdy sos się lekko zredukuje dodać podsmażone kawałki kurczaka, wymieszać i doprawiamy do smaku. Na końcu dodać ugotowany makaron i resztę natki pietruszki. Całość chwilę podsmażyć. Podajemy na gorąco.

Inspiracje: Kuchnia Lidla


9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię szparagi najbardziej w tradycyjnej wersji,natomiast bardzo smaczne też są właśnie jako dodatek do makaronów i wszelkich dań;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Uwielbiam makaron i szparagi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm :) Na pewno spróbuje zrobić!
    Wygląda przepysznie :P
    Zapraszam:
    http://zycieaneczki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak ładnie wygląda. Szparagi w ogóle pięknie się komponują swoim zielonym kolorem z innymi składnikami potrawy. A smakują... ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się w zupełności że sezon szparagowy jest za krótki oj za krótki !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda ten makaron, zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł na lekki obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie zestawienie może być pyszne, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń