Podane na talerzu z kolekcji Ksenia Platin Porcelana Bogucice
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (średnie)
- 300 g jarmużu świeżego
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i przekroić na dwie części. Lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki.
Z jarmużu odkroić zgrubiałe części. Zagotować w garnku wodę, zdjąć z ognia, wrzucić jarmuż i pozostawić na 3-4 minuty. Po tym czasie przelać na sitko, przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do odsączenia. Jarmuż pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej dodać roztarty czosnek, pokrojony jarmuż i chwilkę podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Zdjąć z ognia lekko posolić i ostudzić. Jarmuż rozłożyć na piersiach, posypać startym żółtym serem i piec w 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Podajemy na gorąco oprószone słodką papryką.
Nie wątpię, że było smacznie. Wygląda po prostu pysznie.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńA ja go jeszcze nie kupiłam, oj muszę to w końcu zmienić :-) pysznie wygląda Twoje danie Alinko :-)
OdpowiedzUsuńPycha!!!
OdpowiedzUsuńJarmuż uwielbiam, robiłam w ubiegłym roku /miałam swój na działce/ różne różności, także piersi z kurczaka, ale zawijałam w roladkę. Teraz "odgapię" też Twój sposób. Alicja
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, mniam! :)
OdpowiedzUsuńPiesi że ho ho, a tak na poważnie to wyglądają bardzo smakowicie a smakują pewnie jeszcze lepiej !!!!
OdpowiedzUsuń