Danie podane na talerzu New Hollis Gold z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Klopsiki
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa
- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej Ale -raj
- 0,5 cebuli (średniej wielkości)
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia
- Ryż z warzywami
- 2 woreczki ryżu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 por (większy)
- 1 pomidory w puszce
- 1 kukurydza w puszce
- 2 łyżki Sos Kielecki cygański
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- olej do smażenia
Klopsiki:cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, jajko, musztardę, paprykę, cebulę, sól i pieprz wymieszać i wyrobić na jednolitą i zwartą masę. Z mięsnej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu zdjąć z patelni.
Ryż z warzywami: na patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany ryż i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i mieszając smażyć około 10 min. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerz ryż z warzywami na środku ułożyć klopsiki i posypać natką pietruszki.
*Ryż w woreczkach ugotować w osolonej wodzie.
Klopsiki po usmażeniu przełożyć do naczynia i na czas przygotowania ryżu z warzywami przykryć folią aluminiową, żeby były gorące.
Pyszny ryż, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńSuper danie. Z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie obiadowe, moje smaki
OdpowiedzUsuńWygląda extra:)
OdpowiedzUsuń