środa, 6 maja 2015

Mini pavlove z borówkami

To już trzeci i jak na razie ostatni pomysł na wykorzystanie białek. Dzisiaj mini pavlove z kremem jagodowym i z borówkami. Jest jak zwykle pysznie, słodko, owocowo i delikatnie. Do kremu dodałam dżem jagodowy Nasza Chata , wyszedł pyszny i ma bardzo ładny kolor. Poprzednie propozycje na wykorzystanie białek to Babka na białkach i Tort decquoise. Łasuchów zachęcam oczywiście do pieczenia.


Składniki:
  • 100 ml białek(zimnych)
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru brązowego 
  • 0,5 łyżeczki octu 
  • Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g dżemu z jagód leśnych Nasza Chata
  • borówki amerykańskie
Przygotowanie:
Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas miksując do białek. Miksować do momentu, aż cukry się rozpuszczą a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod koniec miksowania wlać ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 8 okręgów o średnicy około 10 cm. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rozprowadzić ubite białka na około formując coś w rodzaju "gniazdka". Włożyć do nagrzanego piekarnika na 110 stopni z termoobiegiem na 5 min, później zmniejszyć temperaturę na 90 st i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezy w piekarniku najlepiej przez całą noc.
Krem:
Serek mascarpone rozmieszać. Dodawać po łyżce dżemu i mieszać do momentu połączenia się składników. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszając połączyć składniki. Krem włożyć na około pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu za pomocą szprycy cukierniczej rozprowadzić na bezach i udekorować borówkami.





Wiosenne słodkości!

20 komentarzy:

  1. wow :)
    Alinka jestem wielką fanką Twoich przepięknych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy06 maja, 2015

    super już mi ślinka poleciała ;P zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyglądają. Alinko podziel się a nie tak sama zajadasz :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie Alinko, jak zwykle pięknie smacznie i elegancko. Świetny pomysł na takie mini... pavlove :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne - i Pavlove i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne! Nie przepadam za bezami, ale taką bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domyślamy się, że już nic nie zostało a szkoda, bo chętnie sięgnęlibyśmy po tak pięknie wykonane i podane słodkości:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się, że akcesoria do zdjęć się przydały:)) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Madziu się cieszę, że się podzieliłaś.

      Usuń
  11. Pięknie je zaprezentowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie śliczne, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja się czaje od jakiegoś czasu na duża żeby zrobić ale twoje wyglądaja super wiec się zastanawiam nad twoja wersja ;-) przepis mega udany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duża jest efektowna, ale takie małe też bo można podać każdemu osobno bez krojenia. A wiadomo, dużą jak zaczniesz kroić efekt znika. :) Ale duża czy mała jednakowo pyszna. :)

      Usuń
  14. Fantastyczne , zabieram i juz nie oddam ,dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wyglądają :) i pewnie są przepyszne. Tylko co to znaczy 100 ml białek ? Ile to jest jaj ? 3 - 4 duże ? Czy ktoś już próbował zrobić te cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, tak jak piszesz Paulina 100 ml to 3-4 białka w zależności jak duże są jajka.

      Usuń