wtorek, 12 maja 2015

Zupa z kopru włoskiego z cukinią

Nie wiedziałam, że z kopru włoskiego można zrobić taką pyszną zupę. Ma bardzo ciekawy, delikatny i lekko orzechowy smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów oraz chipsy z boczku. Jeśli ktoś nie jadł to zachęcam do zrobienia tej zupy.

Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza -  Porcelana Bogucice.

Składniki:
  • 0,75 litra bulionu warzywnego
  • 1 szkl mleka
  • 1 koper włoski
  • 1 mniejsza cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Do smaku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa Ale-raj
  • cienkie plasterki boczku wędzonego
  • płatki migdałów Ale-raj
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Nie trzeba się starać by pokroić równo bo będziemy miksować. Podgrzać w garnku masło klarowane dodać wszystkie pokrojone warzywa i mieszając podsmażać na średnim ogniu około 8-10 minut. Wlać bulion, mleko i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Podajemy na gorąco z płatkami migdałów i chipsami z boczku.
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, zdjąć i na tej samej patelni zrumienić plasterki boczku wędzonego.


8 komentarzy: