Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza - Porcelana Bogucice.
- 0,75 litra bulionu warzywnego
- 1 szkl mleka
- 1 koper włoski
- 1 mniejsza cukinia
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cebuli
- 1 łyżka masła klarowanego
- Do smaku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa Ale-raj
- cienkie plasterki boczku wędzonego
- płatki migdałów Ale-raj
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Nie trzeba się starać by pokroić równo bo będziemy miksować. Podgrzać w garnku masło klarowane dodać wszystkie pokrojone warzywa i mieszając podsmażać na średnim ogniu około 8-10 minut. Wlać bulion, mleko i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Podajemy na gorąco z płatkami migdałów i chipsami z boczku.
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, zdjąć i na tej samej patelni zrumienić plasterki boczku wędzonego.
musi fajnie smakować!
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńZupa mnie zaciekawiła i to bardzo,chętnie wypróbuję przepis;))
OdpowiedzUsuńWspaniała ta zupka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zupka, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPycha! A jak ślicznie wygląda, pieknie
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, jeszcze nigdy nie jadłam takiej zupy :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze takiej nie jadłam, ale wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń