Składniki:
- Ciasto:
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 225 g mąki pszennej T500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 100 g daktyli Ale-raj
- 100 g orzechów włoskich
- Polewa kokosowa:
- 80 g cukru trzcinowego
- 125 ml mleka
- 50 g kokosu
- 60 g masła
Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę przesiekać nożem.
Masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą utrzeć mikserem do białości. Wbić jajko i chwilkę ucierać aż się połączy z masłem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Na końcu dodać daktyle, jabłka, orzechy i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą przełożyć do formy 30*11 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach 45 minut, wyjąć polać polewą kokosową i ponownie piec 20 minut.
Polewa kokosowa: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu aż masło się rozpuści.
Inspiracja Kraina Sosny
Fajna nazwa :) a ciasto na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńNo co Ty mówisz, ciasto wygląda ładnie, na pewno jest smaczne
OdpowiedzUsuńCiekawa nazwa i ciekawy wygląd! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fajna nazwa :) Cudne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńTyle modyfikacji ,to już nowe ciasto-musisz wymyslec swoja nazwe ;)
OdpowiedzUsuńSmaczna kombinacja smaków:)
OdpowiedzUsuń