Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj
- 1i 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szkl oleju
- 1 łyżeczka cynamonu Ale-raj
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 szkl startej marchewki
- 1 pomarańcza
- 1 szkl orzechów włoskich krojonych
- Galaretka:
- 0,5 l soku marchewkowego
- 1 galaretka pomarańczowa
Jajka miksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodawać porcjami do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy, wyfiletowaną pokrojoną pomarańczę i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki 25*25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 40 minut do suchego patyczka.
Galaretka: zagotować sok, zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na zimne ciasto.
Pyszne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na galaretkę :)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciasto:)
OdpowiedzUsuńGalaretka rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda, jutro to zrobię, a tu znalazłam coś innego równie dobrego http://www.porad.strefa.pl/ciasta.htm
OdpowiedzUsuńKubusia nigdy nie lubiłam, ale takie ciasto z serkiem philadelphia jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Z taką kubusiową galaretką też musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta a pomysł z tą kubusiową galaretką jest swietny:)
OdpowiedzUsuńPyszne!!!! Wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńMój syn byłby zadowolony gdyby dostał kawałek tego pysznego ciasta ;-)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobnie, tylko, że ciasto marchewkowe przekrajałam na pół i przekładałam masą z serka mascarpone z bitą śmietaną :).
OdpowiedzUsuńWtedy to już bogatsza i bardziej kaloryczna wersja.
UsuńOstatnio zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne. Dzięki za bardzo fajny przepis i nie mogę doczekać się już kolejnych. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWerra nawet nie wiesz jak się cieszę, ze ciasto wyszło i smakowało. Pozdrawiam.
UsuńRobie na swieta.... 😁!!!!!
OdpowiedzUsuń