Składniki:
- Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej T500
- 100 g margaryny
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ale-raj
- szczypta soli
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1,5 szkl oleju
- 1,5 szkl mleka
- 2 budynie waniliowe b/c
- 1 szkl cukru
- 1 całe jajko
- 5 żółtek
- Beza
- 5 białek
- 0,5 szkl cukru
Kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę, cukry, jajko i proszek do pieczenia zagnieść. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 35*27 cm. Spód podpiec w 180 stopniach 20 minut. Ja piekłam z termoobiegiem.
Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie umieścić w misie miksera i na wolnych obrotach zmiksować na jednolitą masę. Nie miksujemy zbyt długo i mocno żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Masę serową (jest lejąca) wylać na ciepły podpieczony spód. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 40 minut w 180 stopniach. Krótko przed końcem pieczenia ubić białka na sztywno stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż białka będą sztywne i lśniące. Masę białkową równomiernie rozsmarować na gorącym serniku. Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Po około godzinie powinna już pokazywać się rosa.
jak zrobiłaś te rowki?
OdpowiedzUsuńPlastikową packą z ząbkami do dekoracji.
Usuńmozna zrobic widelcem
UsuńRosa powstaje gdy po upieczeniu temperatura w pomieszczeniu będzie dość niska... 16-18*C
OdpowiedzUsuńNie koniecznie. Ja po wyjęciu z piekarnika miałam sernik w kuchni gdzie było ciepło.
UsuńBardzo kusząco wygląda - piekłam go zaledwie raz w życiu.
OdpowiedzUsuńKiedyś probowalam zrobić ale masa serową mi się nie sciela....może zrobię drugie podejście ;)
OdpowiedzUsuńNie rozumiem jak się masa nie ścięła? Musisz powtórzyć bo sernik jest pyszny.
Usuńz pewnością nie dodałaś budyniu. Ten sernik zawsze wychodzi. Znika w błyskawicznym tempie. Ja daję tylko sześć łyżek oleju, sześć żółtek i sześć łyżek śmietany....wyśmienite!!!
UsuńUla
Ula - dodam jeszcze, że wylewam masę na surowe ciasto.
UsuńNigdy do tego sernika nie nie dodaję ani budyniu, ani mąki ziemniaczanej. Jak dodawałam budyń był gorszy w smaku i masa serowa była bardziej twarda. Fakt, że ja dodaję całe jajka, a nie tylko żółtka. Do ciasta kruchego, żeby było delikatniejsze dodaję same żółtka i wtedy zostają mi żółtka do bezy.
UsuńJest sporo przepisów na ten sernik, różnią się małymi detalami. I jak wiadomo każdemu smakuje coś innego. Dla jednych coś za słodkie dla innych mdłe. Trzeba dopracować dla siebie i domowników.
UsuńWygląda obłędnie! Chętnie bym spróbował kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńSerniczek jest pyszny i delikatny robiłam podobny:)
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńJest podany.
OdpowiedzUsuńUwilebiamy go :)
OdpowiedzUsuńOj faktycznie jest podany :p
OdpowiedzUsuńDzisiaj piekę. :p
uwielbiam serniki, ale ten wygląda kosmicznie, muszę go zrobić. zdjęcie normalnie do mnie przemawia " Zjedz mnie"
OdpowiedzUsuńKlasyczny, uwielbiam go :)
OdpowiedzUsuńPodobny sernik robiła moja babcia i smakować super. Faktycznie się rozpływa w ustach. Teraz ja ją zaskoczę i zrobię.
OdpowiedzUsuńgenialny sernik :) zapisuje sobie przepis :) pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńJa będe robić go jutro,wygląda apetycznie,mam nadzieje,że taki też wyjdzie mi w smaku:))
OdpowiedzUsuńsernik jest fantastyczny dziekuje za przepis jak taki niemrot jak ja do ciast upiekl to jest poprostu fantastyczny przepis dziekuje jeszcze raz za przepis
OdpowiedzUsuńcudowny smak:)
OdpowiedzUsuńkurcze piękłam ten sernik ze 100 razy a rosa wyszła mi tylko raz :( może ktoś wie od czego to jest uzależnione ?
OdpowiedzUsuńMoże za wysoka temperatura i ciut za długo w piekarniku? Beza nie może być zbyt sucha.
UsuńBudyń zrobić według przepisu czy chodzi o surowy proszek z opakowania? Nigdy nie robiłam ☺
OdpowiedzUsuńWsypujesz budyń w proszku do masy.
Usuńmój serniczek cudnie pachnie , jeszcze tylko 10 minut i....
OdpowiedzUsuńkiedyś piekłam ale było dużo więcej mleka w przepisie i rzeczywiście był niezbyt udany.
Czekam na info jak smakuje. :)
Usuń1,5 szkl oleju to nie pomyłka? Właśnie piekę i olej wylał się z blachy; -(
OdpowiedzUsuńTo nie pomyłka. Nie rozumiem jak olej wypływa z blachy? Przecież to wszystko razem się łączy. Może źle połączone składniki albo zbyt niska blaszka i ciasto po wyrośnięciu wypływa.
OdpowiedzUsuńMieszane robotem a blaszka duża i wysoka a sernik niestety smakuje olejem, zamiast serem :( a tu imieniny i goście za chwilę będą :(
UsuńPo przekrojeniu jest tłusty :( jak dotykam palcem to jeden olej buuuu
UsuńPo pierwsze nie wyobrażam sobie żeby piec sernik i za chwile maja być goście. Każdy sernik potrzebuje czasu żeby powoli i dobrze się wystudził. Ja jak i moi znajomi piekli nie raz i sernik wychodził. Nie mam pojęcia co się stało. Jesli mogę prosić to wyślij mi zdjęcie na maila. alaaa72@gazeta.pl
UsuńSernik był pieczony o 13, goście dopiero teraz są. Zawsze piekłam z mniejszą ilością oleju a tym razem chciałam odmiany i nie wyszło.
OdpowiedzUsuńjak dla mnie to zbyt późno. Ja sernik piekę dzień wcześniej, przykro mi, że sernik się nie udał. A z jakiej firmy był ser?
UsuńWitam mam pytanie a czy mase serową mam piec w 180 C z termoobiegiem tez?
OdpowiedzUsuńJa piekłam z termoobiegiem. :)
Usuńrewelacyjny przepis, w Święta wszyscy chwalili, teraz piekę córce na WOŚP, oby wyszedl rownie pyszny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów. :)
UsuńZrobiłam, wyszło i pięknie wygląda :-) rodzince smakuje.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam.
UsuńRadzę dla pròbujących ten przepis masę wylać bezpośrednio na surowy spód bez uprzedniego podpieczenia go. Zrobiłam według wskazówek i wylałam masę na lekko podpieczony spód gdzie spód ciasta wypłynął na powierzchnię a masa opadła na dno blachy 😣
OdpowiedzUsuńnie wiem jak dokonałeś/aś takich rzeczy. Jeszcze mi się takie coś nie zdarzyło i są osoby które już piekły sernik i o takim zdarzeniu nikt nie pisał.
UsuńSernik jest przepyszny ale w przepisie jest podana zła proporcja oleju do masy serowej ma być 1/2szkl.a nie 1,5szkl
OdpowiedzUsuńNo ja dodaję 1,5 szkl tak jak w przepisie. Możliwe, że wyjdzie z 0,5 szkl ale ja nie próbowałam.
UsuńPiekłam zmieniając troszkę i wyszedł za pierwszym razem - przepyszny!
UsuńDałam własnie 0,5 szkl. oleju - masa cudowna, lekka, wilgotna, 3 dnia nadal pychota.
Placek upieklam na Święta - wyszedl idealnie. Olej mi się nie wylewal, rosa też się pojawila jak trzeba :) Pieklam ściśle z przepisem i tak tez polecam zrobić zainteresowanym. Nawet mama byla pod wrażeniem :) Goraco polecam!
OdpowiedzUsuńSernik upiekłam ściśle według przepisu i wyszedł idealnie. Olej sie nie wylewal, rosa na swoim miejscu. Wspomnę, że nie pieczę bardzo rzadko :). Polecam trzymać się scisle przepisu. Pochwała męża i rodziny to najlepsza ocena :))
OdpowiedzUsuńMi wychodzi wysmienity i tak jak podany w przepisie wazne jest by byla maka jaka jest podana robilam z innej bardziej z lenistwa gdyz nie mialam 500 i niestety nie syszedld tak jak zawsze . WSZYSCY SIE ZAJADAJA ...... POLOECAM NAPRAWDE .
OdpowiedzUsuńJakiego sera pani używa? Mam na myśli firmę.
OdpowiedzUsuńPresident, Zott lub Piątnica.
Usuń