Składniki:
- 300 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
- 50 g otrębów żytnich
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g czarnego sezamu
- 50 g migdałów w płatkach
- 50 g ziaren słonecznika
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g nerkowców
- 100 g miodu wielokwiatowego z cynamonem
- 50 g oleju kokosowego Extra Virgin
- 100 ml soku jabłkowego Ogrody Sabinu
- Dodatkowo
- 100 g wiórek kokosu
- 100 g rodzynek
Płatki owsiane, otręby, siemię lniane, sezam, migdały, słonecznik, orzechy włoskie i nerkowca wymieszać w misce. Olej kokosowy i miód podgrzać aż zrobią się płynne. Ciepłe wlać razem z sokiem jabłkowym do mieszanki i dokładnie wymieszać. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozsypać mieszankę i włożyć do piekarnika nagrzanego na 130 stopni. Piec około 80 minut, jednak co 20 minut wyjmujemy z piekarnika i dokładnie mieszamy. Po wyjęciu z piekarnika do gorącej mieszanki wsypać wiórki kokosowe, rodzynki i ponownie wymieszać. Pozostawić na blaszce do ostudzenia. Zimną granolę przełożyć do słoika.
nie ma to jak domowa granola!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i zawsze mam porcję w domu :-)
OdpowiedzUsuńOj cudna jest. Chętnie dostałabym taki słoiczek, bo ciągle nie mam kiedy zrobić :(
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze;))
OdpowiedzUsuń