wtorek, 17 listopada 2015

Ekstrakt cytrynowy

Do wypieków i napojów polecam Wam przygotować w domu ekstrakt cytrynowy. Jest on bardzo prosty do przygotowania jedynie co to po przygotowaniu taki ekstrakt powinien stać około 1,5-2 miesiące by nabrał mocy zapachu i aromatu. 


Składniki:
  • 1 duża cytryna
  • 150 ml wódki
Przygotowanie:
Cytrynę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z żółtej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała skórka tzw albedo, bo wtedy ekstrakt może być gorzki. Skórkę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do szklanego naczynia, zalać wódką i szczelnie zakręcić. Kilka razy odwrócić naczynie i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce.
Można użyć słoika, butelki lub karafki z korkiem.

















10 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, pomysł genialny w swej prostocie :) Bez konserwantów i łatwy w przygotowaniu, w dodatku taki ekstrakt ma szerokie zastosowanie. Mam tylko pytanie – na koniec skórki trzeba usunąć, czy mogą pozostać w ekstrakcie i czy w ciągu tych dwóch miesięcy można potrząsać butelką, żeby cytryna lepiej oddała smak i aromat? Poza tym, bardzo ciekawa i elegancka karafka, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Butelką można potrząsnąć co jakiś czas, skórki pozostawiamy cały czas w butelce aż go zużyjemy. Na koniec skórki można wykorzystać do ciast.

      Usuń
  3. Ciekawy pomysl na cytrynki zalegajace w lodowce :-)

    OdpowiedzUsuń